Brønnøy areal

TrælnesmannenBrønnøy har et landareal  på 1039 km2.  Med sjøareal blir kommunens størrelse på cirka 1900 km2.  I Brønnøy er det 10,5 mil fra ytterste skjær i vest og til Tosenfjellet i øst.  Det er i luftlinje 4,7 mil fra Lande i sør til Klausmarka i nord. Kommunen er oppdelt med hundrevis av øyer og holmer, samt lange fjorder. Dette gir 60 mil strandlinje og vi kan med rette kalles en virkelig kystkommune.

 

Sine nåværende grenser fikk Brønnøy 1.1.1977, da Sømna (unntatt Hongset) igjen ble skilt ut som egen kommune etter å ha vært en del av Brønnøy siden 1964. Kommunene Brønnøysund, Brønnøy, Vik (Sømna) og Velfjord ble slått sammen til storkommunen Brønnøy i 1964. I tillegg ble deler av Bindal, Tosen og Vassbygda, overført til nye Brønnøy kommune. I over hundre år har det vært en grensestrid mellom Brønnøy kommune og Grane kommune (striden gikk tidligere mellom kommunene Velfjord og Vefsn) om et område øverst i Lomsdalsvassdraget.  Det dreier seg om rundt 60 km2.

 

Brønnøysund bruaBrønnøy er et Norge i miniatyr. Her finner du det meste – fra storhavet og skjærgården i vest, til fjorder og høgfjell i øst.  I vest har vi hundrevis av øyer og holmer. Fra svaberg på Kverstein til Torgøyans strandflate. I stille dager og netter skvulper sjøen lunt og rolig mot sandstrendene. Her er mulighet til sprellende fisk over båtripa, mens skarven flyr lavt over sjøen mot en rød solnedgang. Derfor er småbåtene så mange, og Brønnøy ble kåret til årets båtkommune i 1994 og sommerbyen i Nordland i 2004.

 

 

I øst kneiser storslåtte fjelltopper – Breivasstind og Visttindan. Fjellheimen brer seg innover og gir anelse om vatn, elver og fosser. En naturens vevstol – om og om igjen.

 

 

 

 

Sausheia i VelfjordStier og skispor – griper og trekker en til seg. Her er vilt som tasser på fire eller som flyr innover dalene.  Djupe og lange fjorder sprenger seg inn i fjellmassivene. Her er Velfjordens (som er 31 km lang) mange sidefjorder – der sjø, skog, fjell og fiskevatn har satt hverandre stevne. Her er den lange Bindalsfjorden (60 km) – med Ursfjorden og Tosenfjorden, som et verdig ”punktum” i Brønnøy.Her er fascinerende stevnemøter mellom mennesker og landskap, fugl og fisk. Lomsdalsvassdraget er varig vernet mot utbygging og  området Lomsdal/Visten skal nå bli nasjonalpark.

Torghattener Helgelands mest berømte severdighet. Et særpreget og kjent fjell, nasjonalt som internasjonalt, men samtidig også bærer av vår lokale identitet.

 

 

 

 

MofjelletDen har egget folkefantasien i tusener av år. Den har skapt et natursagn av de ypperste vi har i vårt land. Dette er en natur som trollbinder oss fra første øyeblikk. Torghatten ligger på kommunens største og mest tettbefolkede øy - Torget - som er knyttet til fastlandet med bru.

Dette og mye annet er Brønnøy:

- største øy - Torget  (16,8  km2)

- største innsjø - Sausvatnet  (5 km2)

- største vassdrag - Lomsdalsvassdraget  (237  km2 nedbørsfelt)

- høyesteste foss - Tettingsfossen (75 m)

- høyeste fjelltopp - Breivasstinden  (1224  moh)

- dypeste fjord - Tosenfjorden  (552  m)

- lengste fjord - Tosenfjorden  (32 km) (en del av Bindalsfjorden – 60 km)


Copyright © 2014. All Rights Reserved.