Bergblomst

Rødsildre

 

 Rødsildre (Saxifraga oppositifolia) er ei eviggrønnplante i sildrefamilien. Planta vokser helt nord til 83°15'N på Nord-Grønland, noe som gjør planta til den nordligst voksende planta i verden. Den vokser også på Svalbard. Rødsildre erfylkesblomst for Nordland.

Rødsildre

Rødsildre er lavtvoksende og vokser i puter eller matter, og blir kun 2-5 cm høy, med stengler som vokser krypende langs bakken. Bladene er små og tungeformet og sitter motsatt festet på stengelen. Rødsildre har røde til purpurfargedeblomster som er solitære på en kort stengel, og er den eneste norske arten i bergsildrefamilien som har rødlige blomster, de andre artene har gule eller hvite. Rødsildra kan rikignok forveksles med fjellsmelle, men den har flate blomster med butte kronblad, mens rødsildre har en klokkeformet blomst. Den er en av de første vårblomstene som blomstrer i fjellheimen, det skyldes at knoppene allerede blir lagd på fjorårets sensommer.

Rødsildre vokser i alle klima fra kjølig temperert til arktiske strøk, fra havnivå opp til flere tusen meter. Den er en populær plante i fjellhager, men vanskelig å dyrke i varme klima.