Til Elvas kilder!

Ved Lomsdalsgården kommer ei side elv fra nord fra den 10-12 km lange Henriksdalen. I 1969 fant Herlaug Vonheim og Arvid Sveli fra Velfjord historielag noaidens runebomme under en stein her inne.

Det var bare funnet et par slike i Norge tidligere. Presteskapet anså disse som djevelens redskap. Her er også godeUtsyn over Elgviddevantnet. Foto: Magnar Solbakk turmuligheter til Visttindan (1239 m) og Visten Vår tur fortsetter østover i Lomsdalen - opp til Nedre Grunnvatn. (269 moh). Ut i Nedre Grunnvatn føres det betydelige mengder med sandig materiale, og vatnet er i ferd med å bli gjenfylt.

Hvis en vil følge den gamle ferdselsvelen og trekkruta over til Eiterådalen gjennom Velfjordskardet (715 moh.), kan en vade over det frodige elvedeltaet passere østsida av vatnet. I nedbørs-/flomperioder kan de fleste elver i Lomsdalsområdet være vanskelige å vade.

Lomsdalen er for barn som vil bli voksne, og for voksne som gjerne skulle vært barn . Utforske og snuse. Vi følger elva inn i den ville og karrige Grunnvassdalen, « Fossenes, dal», som er gangbar i juli/sept. Her møter vi foss etter foss; og til slutt -Elgviddefossens 70 meters fall.

En naturens vevstol - på ny og på ny.
Evig ....Verdt en strid.Vi ser fisken sprette i Elgviddvatnet.

Og vi prøver å forklare for var alltid spørrende 4-åring hvor ringene i vannet egentlig ble av. Det er håp for framtida. Vi er kommet til vassdragets vidder -til elvas kilder. Til Lomsdalens kilder. Fjellheimen brer seg innover og gir anelse om elver og vann som liksom griper og trekker en til seg. Her er flere muligheter til og fra. Her er virkelig langt til alt.