Strompdalen

"EN BOTANISK HAGE" - MED SUKKER PÅ
Strompdal - en botanisk hage med sukker på. GenDen siste bruker på gården var den kjente folkeminnesamleren, botanikeren og ordføreren Knut Strompdal. Han bodde her til sin død i 1954. Siden har gården ligget øde. Ennå finner vi rester av hagen hans, der han samlet mange sjeldne planter.

Kart/spor

Nå er det bringebærriset som dominerer. Og legger vi turen forbi her i august så har vi sukker og fløte på lur. Strompdalen er etter det vi kjenner til bebygd fra 1661. Gården hadde bekkekvern. I 1802 hadde gården 5 kyr, utsed 2 tn. korn, aviing 8 tn. I 1865 2 kyr, 6 sauer, 1 geit, utsed ¼ tn. bygg, ¼ tn. blandkorn og 1 tn. poteter. I vårt arhundre drev brukerne offentlig nedbørstasjon .

Fra Stromdalen vandrer vi ned til Breivasselva. Ved hengbrua er det en fin liten foss. Den gamle ferdselsveien snor seg opp lia ved hengbrua. De fleste fotvandrere i dag følger stien bort til Lomselva og fortsetter opp gjennom ur og ulende. Oppover og oppover til Lomtjerna og Medheia. Vi møter en labyrint av smavatn med fiskemuligheter.

De gamle vardinger er til god hjelp. Vi bør ta en avstikker bort til elva og Medheifossen.